Anne Buijs heeft haar laatste wedstrijd voor TeamNL Volleybaldames gespeeld. Dat maakte ze vandaag na de uitschakeling in Parijs bekend voor de camera van de NOS. Na 338 interlands is het klaar. “Het was een mooie reis.”

De 32-jarige Buijs kwam na een ‘sabbatical’ in het seizoen 2022/2023, volgend op een teleurstellend WK in eigen land, terug bij het Nederlands team. Ze had graag bij de Spelen in Parijs een grotere rol in het veld gehad, zei ze na de wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek tegen de NOS, maar bondscoach Felix Koslowski deed nauwelijks een beroep op haar. 

Verandering

Ze speelde een paar punten in de verloren wedstrijd (3-2) tegen Turkije en kwam vandaag pas in de vierde set van de wedstrijd in de ploeg, toen Nederland al tegen een 2-1 achterstand in sets aankeek. “Ik zie dat dat die meiden zich voor 100% inzetten, hun best doen, maar je wil zo graag je steentje bijdragen. Daartoe heb ik weinig kans gekregen. Misschien dat die meiden ook verandering hadden verwacht toen het moeizaam ging. Ze hebben het deze zomer goed gedaan, maar dit is een ander podium, de omstandigheden zijn heel anders. Je wil zo graag helpen. Het is lastig toekijken. Het gaat niet om mij maar om het team, maar je voelt je aan de kant toch een beetje machteloos.”

Pijnlijke les

De les van deze Spelen zijn volgens Buijs dat je ‘de kansen moet pakken als je ze krijgt. “Het is een pijnlijke les als je ze niet hebt gepakt, maar bij een volgende keer ben je er misschien toch meer bewust van en kun je ze wel grijpen.”

Daar zal Buijs, die in 2008 haar debuut maakte bij de Volleybaldames, zelf niet meer bij zijn. Het is niet helemaal een verrassing dat ze het nu, na de twijfel vorig jaar en een afgeronde olympische cyclus nu, echt genoeg vindt. Daarmee neemt een icoon van het Nederlandse volleybal afscheid van het oranje shirt. “Daarom werd ik ook na de wedstrijd wel een beetje emotioneel, door het besef dat ik dit mooie shirt niet meer ga dragen. Ik heb mijn laatste potje voor dit team gespeeld. Ik vond het mooi dat ik er hier bij kon zijn en ik zie ook veel potentie in dit jonge team. Er komt een nieuwe bups aan en ik zal ze enthousiast blijven aanmoedigen.”

 

Foto: Volleybalworld

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn