Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. In het volleybal zijn er tal van momenten waarop de jeugd wordt uitgedaagd. De Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen is zo’n moment. Uitgegroeid tot het populairste jeugdtoernooi van ons land.

De Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen (NOJK) zijn misschien wel het jaarlijkse hoogtepunt voor heel veel jeugdige volleyballers. Waarin dit toernooi zich onderscheidt van andere competities is dat je niet met je reguliere team speelt, maar samen met leeftijdgenoten van je club. Bij zowel de jongens als meisjes zijn vier leeftijdscategorieën.

Heldenrol
Dus dat jonge talent, al ingestroomd in Heren 1 of Dames 1, kan bij de NOJK ook als troefkaart worden ingezet én het verschil maken. Of die heldenrol is weggelegd voor een van de twee dispensatiespelers van een andere club die je mag laten meedoen; een handreiking naar kleinere verenigingen die niet uit een grote kweekvijver kunnen vissen.

Optrommelen
In de hoogtijdagen van de kampioenschappen beginnen jaarlijks maar liefst 500 teams aan de voorronden, op jacht naar een felbegeerd plekje op de finaledag in april. Op de drukste speeldagen worden zo’n beetje alle beschikbare scheidsrechters in Nederland opgetrommeld, want het schema telt dan al snel 1200 wedstrijden, zegt Juliëtte Richter, die als coördinator jeugdkampioenschappen bij de Nevobo aan de basis staat van de NOJK in huidige vorm.

Happening
Noem het de Champions League van het jeugdvolleybal. Ontstaan uit de wens om de jeugd ook buiten de regio zich met leeftijdgenoten te laten meten. Het is happening waar iedereen al weken naar uitkijkt. Inclusief opa’s en oma’s. Richter: “Ook voor hen hadden we dan een mooi programmaboekje gemaakt. Het was toch leuk om op die manier speciale aandacht te geven aan de NOJK.”

T-shirts
Bij Sudosa staan de NOJK ook jaarlijks met dik gedrukte letters in de clubagenda vermeld. “We maken er echt een feestje van”, aldus Rita Buikema. “We laten speciale t-shirts bedrukken, maken flyers. Het is echt een hoogtepunt in het jaar.” Met meer dan tien landstitels is de club uit Assen behoorlijk succesvol. Maar Buikema plaatst ook een kanttekening. Waar in de reguliere competitie ‘sociaal wisselen’ beleid is, krijgt bij de NOJK de prestatie meer voorrang. Dat kan voor de allerjongste deelnemers (CMV) een hard gelag zijn, wedstrijd na wedstrijd bankzitten. “We besteden daar vooraf heel veel aandacht aan, want we willen niet dat kinderen met een teleurgesteld gevoel naar huis gaan. Dat is iets waar hopelijk alle clubs oog voor hebben.”

Jaap van Kasteel
De beste ‘overall’ club en de afzonderlijke winnaar bij de meisjes en de jongens gaan met de Jaap van Kasteel Trofee naar huis, vernoemd naar een van de eerste volleybalpioniers van Nevobo, die kort na de Tweede Wereldoorlog tot ver in de jaren zeventig op allerlei fronten actief is. Maar een herinnering aan dit volleybalfeest is voor veel spelers minstens zo dierbaar als een bokaal.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn